top of page

Wat Marlous helpt om in balans te blijven als ondernemer en moeder.

Als moeder en ondernemer weet ik als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om deze twee werelden te combineren. Het is een reis vol hoogte- en dieptepunten, maar ook een van de meest lonende ervaringen. In deze blog deel ik mijn persoonlijke verhaal, tips en strategieën die me hebben geholpen om een evenwicht te vinden tussen mijn bedrijf en mijn gezin. Lees verder onder de foto.Laat ik beginnen met dat ik ondernemen het leukste vind dat er is, maar mijn gezin ook. Er was een tijd dat de balans tussen mijn gezin en onderneming niet altijd even lekker liep. Vaak ruzie met Peter omdat ik mijn werk net zo belangrijk vond als het zijne, het werd een soort strijd.


Ik had een enorme bewijsdrang om maar te laten zien dat ik succesvol kan zijn als ondernemer. Mijn hele mindset was erop gefocust met als gevolg dat ik geïrriteerd raakte op het moment dat ik eerder moet stoppen met werken vanwege een ziek kind. Want tsja, dat ging allemaal ten koste van MIJN tijd.


Achteraf vind ik dit zo'n stomme gedachte, want wat is er nou belangrijk? Je kind of je werk? Volgens mij hoef ik daar niet eens antwoord op te geven. Het was soms zelfs zo erg dat ik 's nachts wakker werd en alleen maar met mijn onderneming bezig was. Het ging dus zelfs ten koste van mijn slaap en ook dat maakt je lontje er niet langer op.


Kortom, het was tijd voor verandering en wat mij heel erg heeft geholpen is een fijne ochtendroutine. Ik kies er voor om op tijd op te staan zodat ik een uurtje voor mezelf heb. Dat uurtje gebruik ik puur en alleen voor mezelf en daar heb ik de ruimte om te starten met een koffietje, te bewegen, te journallen, lezen over zelfontwikkeling en stil te staan bij wat echt belangrijk is. Ik maak vaak gebruik van carddecks met positieve affirmaties en nam de tijd om terug te gaan naar de basis.


Ik gaf antwoord op vragen als:

 • Wat is er echt belangrijk in je leven?

  • Mijn gezin, mijn gezondheid en een fijne relatie met mijn partner.

 • Wat is mijn rol in het gezin?

  • Ik ben de zorgzame moeder en heb meer tijd waardoor ik alle waardevolle taken zoals koken, boodschappen doen etc. bij mij komen te liggen.

 • Wat leveren deze taken op?

  • Een steady en fijn gezin. Het creëert rust bij de meiden, maar ook bij Peter zodat hij zich voldoende kan richten op zijn carrière waardoor we in dit huis kunnen blijven wonen en waardoor ik de ruimte krijg om te ondernemen.

 • Wat is mijn rol als ondernemer?

  • Ik ben niet het hoofdinkomen van het gezin, maar alles wat ik verdien zorgt er voor dat wij een fijn leven kunnen leiden met ruimte voor het doen van leuke dingen.


Het beantwoorden van deze vragen gaf mij heel veel rust en zorgt er voor dat ik in zag dat er geen strijd is tussen mij en Peter, maar juist een balans. Doordat hij werkt kunnen we hier wonen en kan ik ondernemen. Doordat ik onderneem is er meer flexibiliteit en ruimte om er voor de kinderen te zijn. Klinkt als een typische man/vrouw verdeling en dat is het ook, maar dit had net zo goed andersom kunnen zijn wat ons betreft.Andere tips om succesvol ondernemer en moeder te zijn.

 • Tijdbeheer en Planning:

  • Plan je maand vooruit en houd beide agenda's goed in de gaten. Deel het liefst een agenda zodat jullie beide op de hoogte zijn van elkaars activiteiten en/of aanwezigheid.

  • Wees realistisch in het plannen. Kinderen worden vaak hangry als ze honger hebben, zorg bijvoorbeeld voor speling in de avond en plan geen afspraken in tot half 6. Dat resulteert in 18:00u thuis en als je dan nog moet koken dan wordt dit geheid gezeur (dat is mijn ervaring iig).

 • Prioriteiten Stellen:

  • Zorg goed voor jezelf. Vergeet dat niet. Als het niet goed gaat met jou dan heeft dat effect op jouw gezin. Net als in een vliegtuig zul je eerst bij jezelf een zuurstofmasker op moeten zetten voordat je een ander helpt, dat geldt hierbij eigenlijk ook. Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe meer je kunt genieten van je gezin.

  • Geld verdienen met jouw bedrijf is belangrijk, maar wees realistisch. Bekijk goed jouw situatie en misschien ook wel jouw moneymindset. Hoe belangrijk vind jij geld verdienen eigenlijk? Is het een MUST of is het lekker voor erbij? Als je je daar bewust van bent ga je waarschijnlijk al heel anders met je tijd om.

 • Ondersteuning Zoeken:

  • Zorg voor een fijn clubje mensen dat af en toe kan oppassen. Liefst vaak dezelfde personen zodat je weet dat het goed is en jouw kinderen zich daar ook goed bij voelen. Zo kan je ze af en toe met een gerust hart daar achterlaten, zonder schuldgevoel.

  • Zoek gelijkgestemden op en creëer een fijn netwerk. Hoewel je heel graag je werkdag bespreekt met je partner is er niets fijner dan dit te bespreken met iemand die in hetzelfde schuitje zit. Het kan je een enorme energieboost en boost van zelfvertrouwen geven. Dit heeft mij ook enorm geholpen met de meiden van Studio Velix.

 • Zelfzorg:

  • Onderschat de waarde van gezond eten niet. Ja, I know, het is heel makkelijk om te kiezen voor een makkelijke (en daardoor meestal minder gezonde) optie. Maar dat gaat je geen energie geven. Gezond eten is de benzine waarop je motor werkt en zorgt er voor dat je veel lekkerder in je vel zit.

  • Vergeet niet te bewegen/sporten. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als hierboven. Het gaat je energie geven. Zet jezelf op nummer 1 en je zult merken dat dit effect heeft op jouw onderneming.


Wanneer jij lekker in je vel zit heeft dat effect op alles en iedereen om je heen. Mijn allergrootste tip is dan ook: Zorg goed voor jezelf en vergeet niet wat belangrijk is in jouw leven. Wees trots op elke kleine overwinning, sta stil bij wat je hebt en take it step by step.


Ben jij moeder en ondernemer en heb jij een handige tip? Deel deze gerust zodat andere mompreneurs hier ook weer iets aan hebben. 💖

1 Comment


Guest
May 30

Heel herkenbaar! En mooie tips ! X

Like
bottom of page